Chemical Engineering

01/07/2016 - 10:15

The 2016 “Solvay Prize” is awarded to Dr. Bert Wouters (promotor Prof. dr. S. Eeltink) for his work on groundbreaking research on the development of a microfluidic chip for spatial three dimensional chromatography.

29/06/2016 - 12:00

At the latest edition in San Fransisco, Prof. Dr. ir. Gert Desmet (Department of Chemical Engineering, CHIS) was appointed as one of 10 members of the permanent scientific committee of the “International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques” conference series (in short: HPLC conference series).

13/01/2016 - 10:15

The Vrije Universiteit Brussel received 3 European Research Council starting Grants. Prof. Wim De Malsche was awarded for Exploiting Vortices to Suppress Dispersion and Reach New Separation Power Boundaries.

29/05/2015 - 09:30

Prof. Joeri Denayer, van de onderzoeksgroep Chemical Engineering, helpt Kobe Ilsen in het programma Volt bij een vergelijkende studie van bierverpakkingen. Hoe blijft een pint het langst heerlijk fris? En waarin smaakt een pintje het best?  Ze vergelijken een glas met een blikje, een plastic beker en een flesje.

13/02/2015 - 14:30

Martine Leermakers is onlangs benoemd tot Associate Editor van Chemosphere, een van de meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van chemie. Leermakers is onder meer verbonden aan de vakgroep Analytische en Milieuchemie van de VUB-faculteit Wetenschappen en de onderzoeksgroep Earth System Sciences.

04/02/2015 - 12:00

The Department of Chemical Engineering of VUB is proud to announce that 2 department members are part of the Top 40 under 40 “Power List” of The Analytical Scientist.

Both Prof. Dr. Sebastiaan Eeltink and Prof. Dr. ir. Ken Broeckhoven are included in the list that indicates the most promising young scientists under 40 in the field of analytical separation science.

04/02/2015 - 11:45

Since January 1st, 2015, Prof. Dr. ir. Gert Desmet has been appointed as Associate Editor of the prestigious journal Analytical Chemistry of the American Chemical Society. This journal is one of the four chemistry journals in Nature’s top 100 list of the most significant research journals.

08/12/2014 - 09:45

Het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie van de VUB heeft een gloednieuwe website. www.wtnschp.be brengt naast populair-wetenschappelijke activiteiten en breaking wetenschapsnieuws ook wekelijkse updates over experimenten, gedachtenspinsels, wetenschappelijke expedities en onderzoeksresultaten van VUB-onderzoekers.