Master of Science in de Biologie

Meesterlijk door je master

Vraag je je wel eens af hoeveel diersoorten er verdwijnen voordat ze ontdekt worden? Of wil je zelf nieuwe soorten ontdekken? Ben je gefascineerd door DNA? Hoe het de ontwikkeling van een cel tot een complex organisme bepaalt? En hoe het miljarden jaren evolutie heeft gestuurd? Wil je je bijdrage leveren tot natuurbeheer en duurzame ontwikkeling? Heb je de ambitie om te helpen bij het bestrijden van kanker, slaapziekte of antibioticaresistentie? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou!

Deze master biedt een gevarieerde waaier aan opleidingsonderdelen; de vrijheid je opleiding zelf richting te geven en bijvoorbeeld een integratief of “all round” karakter te bewaren;

Binnen de masteropleiding Biologie heb je de volgende afstudeerrichtingen:

 • Milieu, biodiversiteit en ecosystemen 
 • Genetica, cel- en ontwikkelingsbiologie 
 • Onderwijs 
 • Human Ecology (EN)
 • Herpetology (EN)
 • Tropical Biodiversity and Ecosystems (EN)

Je krijgt de mogelijkheid om een deel van je masterprogramma aan een andere universiteit in België of in het buitenland te volgen, of om deze masteropleiding aan de Vrije Universiteit Brussel in het Engels te volgen, wat heel nuttig is als je een deel van je carriëre wil doorbrengen in het buitenland.

 

Blik op je master

Binnen de masteropleiding Biologie kies je een afstudeerrichting die je ruim kan invullen volgens jouw interesses. De verschillende richtingen leggen de nadruk op het integratief karakter van de biologie als actuele wetenschap en laten je kennis maken met een groot aantal state-of-the-art laboratoriumtechnieken en - toepassingen.

Het programma bestaat uit een boeiende combinatie van hoorcolleges, labo-experimenten, terreinwerk en zelfstandig werk.

Opbouw

De opbouw is afhankelijk van de gekozen studierichting, maar ze bevatten allemaal:

 • Masterproef: 30 SP
 • Manuscript and Project Writing - Wetenschappelijke presentatie
 • Professionele stage - Practica en/of Excursies

 

Master of Science in de Biologie: keuze uit 6 afstudeerrichtingen

 

1. Genetica, cel- en ontwikkelingsbiologie (Nederlands en Engels)

Deze richting spitst zich toe op de moleculaire en genetische basis van het leven. Je leert alles over DNA, virussen, cellen en biologische processen zoals infecties, immuunreactie en de ontwikkeling van een eicel tot meercellig organisme. Bovendien word je ingeleid in de vele toepassingsmogelijkheden van deze kennis, zoals kankertherapie en stamcelonderzoek.
Meer infor over deze afstudeerrichting vind je via deze link.
 

2. Milieu, biodiversiteit en ecosystemen (Nederlands en Engels)

In deze richting verwerf je een doorgedreven kennis over de relaties tussen fauna en flora in de verschillende ecosystemen van de wereld, hoe ze ontstaan zijn, en hoe ze bedreigd worden. Aan de hand van gespecialiseerde hoorcolleges, toegepaste practica en veldexcursies word je klaargestoomd voor een carrière in fundamenteel onderzoek, natuurbeheer, of conservatiebiologie.
Meer infor over deze afstudeerrichting vind je via deze link.
 

3. Onderwijs (Nederlands)

Deze richting is de ideale keuze als je biologie wil onderwijzen in het middelbaar of hoger onderwijs. Hierbij combineer je je biologische opleiding dij zowel moleculaire als ecologische domeinen bestrijkt, met een vernieuwde lerarenopleiding. De lerarenopleiding telt 60 studiepunten en wordt ingevuld met een theoretische component en een praktijkgerichte component. Heb je in je bachelor al 15 studiepunten keuzevakken uit de lerarenopleiding opgenomen, dan kan je op die manier je diploma van de Specifieke Lerarenopleiding samen met je masterdiploma Biologie behalen.
 

4. Herpetology (Engels)

Deze gespecialiseerde richting is uniek in Europa en richt zich tot studenten uit de hele wereld met een diepgaande passie voor amfibieën en reptielen. Een internationaal team van topexperts doceert over diversiteit, ecologie, fysiologie, gedrag, evolutie, en conservatiebiologie van deze dieren. Daarnaast staan er ook veldexcursies op het programma zowel in Europese als in tropische regio’s.
Meer info over deze afstudeerrichting vind je via deze link.
 

5. Human Ecology (Engels)

Deze multidisciplinaire richting spitst zich toe op de interactie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving. Het lesprogramma richt zich tot een internationaal publiek van studenten met een gevarieerde wetenschappelijke achtergrond en omvat naast biologische vakken, ook technologische, socio-economsiche en politieke aspecten. Een ideale opleiding voor iedereen die wil bijdragen tot een duurzaam evenwicht tussen de groeiende menselijke bevolking en de natuur.
Meer info over deze afstudeerrichting vind je via deze link.
 

6. EMMC Tropical Biodiversity and Ecosystems (Tropimundo; Engels)

De wereld staat voor een crisis met mogelijke uitroeiing van soorten door de opwarming van de aarde. Door de impact van verandering in landgebruik en de vernietiging van habitats verdwijnen tropische regenwouden, mangrove wouden en koraalriffen en samen met hen volledige ecosysteel functies, producten en diensten waar mensen van afhangen. Voor het behoud van de natuur, voor het sturen of heropbouwen van tropische biodiversiteiten en ecosystemen, moeten we de krijtlijnen van tropische biodiversiteiten kennen. We moeten weten hoe organismen interageren met hun omgeving en hoe ze reageren op verstoringen of veranderingen.
Meer info over deze afstudeerrichting vind je via deze link.

 

 

 

Het einde is pas het begin

Een master in de Biologie levert je de uitgelezen achtergrond om deel uit te maken van een onderzoeksteam in een universitair of openbaar instituut, een medisch of industrieel laboratorium. Als Master in de Biologie heb je talrijke troeven op de arbeidsmarkt. Zo heb je naast een veelzijdige, parate kennis ook talrijke vaardigheden opgebouwd waardoor je na afstuderen in volgende sectoren terecht kan:

Onderzoek

Het grootste deel van de afgestudeerde biologen begint zijn/haar loopbaan als onderzoeker. Dit kan aan een universiteit, bv. door het aanvangen van een doctoraat. Biologen worden ook aangesteld in klinische laboratoria (ziekenhuizen), musea, onderzoeksinstellingen (bv. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Instituut voor Tropsiche Geneeskunde) en biotechnologische of farmaceutische bedrijven.

Milieubeleid, natuurbeheer en educatie

Een groot aantal biologen kom ook in beleidsfuncties terecht. Zo zijn biologen op gemeentelijk, provinciaal, federaal en Europees niveau actief betrokken in het milieubeleid. Ook nationale parken en natuurreservaten doen beroep op biologen voor beheer, advies en educatie van bezoekers.

Onderwijs

Wil je je passie en enthousiasme voor biologie doorgeven aan een volgende generatie, dan kan dat natuurlijk ook. Ongeveer 13-14% van de afstuderende biologen kiest ervoor om voor de klas te staan. Dit kan zowel in het secundair onderwijs als aan een hogeschool. De VUB heeft een Specifieke Lerarenopleiding van 60 studiepunten waarvan je al al 15 studiepunten kan opnemen in je bachelor via keuzevakken en de overige 45 studiepunten via de afstudeerrichting onderwijs in je master. Je kan er natuurlijk ook voor opteren om de lerarenopleiding af te werken na je master Biologie terwijl je al voor de klas staat.

Ook andere masters mogelijk

Met je bachelordiploma Biologie kan je ook kiezen voor:

 • Oceans and Lakes – Master of Marine and Lacustrine Science and Management
 • Master of Molecular Biology

Meer informatie over deze masteropleidingen vind je op www.vub.ac.be/masters

Carrièrebegeleiding? Eén adres, het VUB Career Center

De VUB staat er bekend om ‘goeie plantrekkers’ af te leveren: kritische, zelfstandige en open-minded mensen. Toch zijn die eerste stappen op de arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk. Het VUB Career Center geeft je net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt. Je kunt er terecht voor individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook al tijdens je studies, trouwens. Zo ben jij tijdig op de hoogte wat de jobmarkt je te bieden heeft.

 

In deze brochure kan je een overzicht vinden van alle jobuitwegen voor biologen!

Toelatingsvoorwaarden en meer info

Rechtstreeks:

 • Bachelor in de Biologie

Na voorbereidingsprogramma (omvang ad hoc te bepalen):

 • Bachelor uit de studiegebieden wetenschappen, toegepaste wetenschappen en toegepaste biologische wetenschappen en life sciences met voldoende voorkennis

Na verkorte Bachelor in de Biologie (120 SP) of schakelprogramma (62 SP):

 • Bachelor in de agro- en biotechnologie afstudeerrichting biotechnologie
 • Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie afstudeerricht. Farmac. en biologische laboratoriumtechnologie (EhB) of Bachelor in de milieuzorg (EhB)

Na verkorte bachelor in de biologie (omvang ad hoc te bepalen), toelating op basis van dossier:

 • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs
 • Bachelor in de agro- en biotechnologie (ongeacht afstudeerrichting)
 • Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie

Engels is in dat wereldje dé voertaal, en een prima kennis van Engels biologisch jargon is onmisbaar als je een loopbaan in het buitenland wil uitstippelen. Of zo’n verblijf in het buitenland in je smaak valt, kan je tijdens je studies al testen met een Erasmuservaring in Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal of Spanje.

Internationale kansen

Op de VUB heb je de optie om je masterprogramma naar keuze in het Engels te volgen, wat de ideale voorbereiding is op een onderzoekscarrière. Engels is immers niet alleen de meest gangbare taal in de wetenschappelijke wereld, het is ook onmisbaar als je een deel van je loopbaan wil uitstippelen in het buitenland.

Biologie aan de VUB: uitmuntendheid in het hart van Europa

Een (master)diploma in de Biologie, behaald aan de VUB, opent daarbij niet alleen deuren op de arbeidsmarkt, de bijkomende opleiding laat je ook toe om je verder te specialiseren in het domein van je interesse, zonder het multi-disciplinaire karakter van hedendaagse biologie te verwaarlozen. Bovendien kan je een deel van je programma aan een andere universiteit in België of in het buitenland te volgen.

Praktijk in de vingers

Ook tijdens je opleiding zelf doe je heel wat (internationale) praktijkervaring op, zowel in onderzoekslaboratoria als in het veld. Ecologische excursies in België, in het buitenland (Noord-Frankrijk en Zuid-Europa) en eventueel zelfs op de zee verruimen reeds vanaf het eerste bachelorjaar je horizon.

Je kan een deel van je programma in het buitenland volgen via het bekende Erasmus+ programma, maar ook via een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. Ofwel kies je om een semester te studeren aan een Europese universiteit, ofwel doe je je masterproef (tweede masterjaar) of het veldwerk voor je masterproef in het buitenland. Je kan ook voor je stage kiezen voor een verblijf in het buitenland.

Binnen deze opleiding kan je op Erasmusuitwisseling naar:

Frankrijk

Guadeloupe (Frankrijk)

Italië

Oostenrijk

Portugal

Spanje

Turkije

Wens je meer info? Contacteer de exchange coördinator van onze vakgroep: Prof. Dr. Gustavo Gutierrez Gonzalez