Master of Science in de Chemie

Meesterlijk door je master

Jij wil onderzoek doen naar nieuwe moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen in universitaire of openbare onderzoekinstituten of industriële labo's. Jij wil meewerken aan energiezuinige en milieuvriendelijke materialen en processen. Jij wil je specialiseren in moleculair en macromoleculair ontwerp. Je wenst je inzicht in de interacties van chemische producten met het leefmilieu toe te passen om actuele problemen op te lossen of je wil je kennis delen en denkt aan een loopbaan in het onderwijs. Je bezit een diploma van een hogeschool en zoekt een aanvullende opleiding om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dan is deze opleiding zeker iets voor jou!

 

Deze master biedt een wetenschappelijke opleiding van hoog niveau die een stevige theoretische opleiding koppelt aan experimentele vaardigheden en kritisch denken.Een vakoverschrijdend programma waarbij je de gekozen cluster kan aanvullen met een minor onderzoek, industrie of onderwijs. Een grote vrijheid in de samenstelling van je programma, de mogelijkheid je voor te bereiden op een loopbaan in het onderwijs en een deel van je opleiding in het Engels of in het buitenland te volgen.

Je krijgt de mogelijkheid om in up-to-date, gespecialiseerde laboratoria en interuniversitaire onderzoeksgroepen te werken.

Vanaf academiejaar 2015-2016 wordt het merendeel van de programma's binnen de Master aangeboden in de Engelstalige Master of Science in Chemistry.

Een Nederlandstalig diploma 'Master of Science in de Chemie' wordt enkel aangeboden voor het profiel 'Onderwijs'.

Blik op je master

Je kan rekenen op een breed programma waarbij de expertise over de onderzoeksdomeinen van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent gebundeld is. Hierdoor kun je je studies perfect afstemmen op je persoonlijke interesses.
Naast een gemeenschappelijke stam biedt het een waaier aan opleidingsonderdelen in een viertal actuele trends in de chemie (clusters). Verder laat het programma toe een minor Onderzoek, Industrie of Onderwijs te kiezen.
Tijdens je masterproef verricht je diepgaand onderzoek en word je voorbereid om relevante, originele en innoverende oplossingen voor hedendaagse chemie gerelateerde problemen uit te werken.

Opbouw

MASTER OF SCIENCE IN DE CHEMIE (NL)

 • Basiscompetenties: 27 ECTS
 • Cluster: 30 ECTS
 • Profiel Onderwijs: 30 ECTS
 • Keuzevak: 3 ECTS
 • Masterproef: 30 ECTS

MASTER OF SCIENCE IN CHEMISTRY (ENG)

 • Basiscompetenties: 27 ECTS
 • Cluster naar keuze: 30 ECTS
 • Profiel Research, Industry of Education: 30 ECTS
 • Keuzevak: 3 ECTS
 • Masterproef: 30 ECTS

 

In de master heb je keuze uit 4 clusters:

 • Moleculair en macromoleculair ontwerp
 • Chemie van materialen
 • Analyse en karakterisering
 • Milieuchemie

De clusters doorbreken op een innoverende manier de traditionele hokjes. Elke cluster krijgt input van onderzoeksgroepen van beide universiteiten waardoor een brede vorming gegarandeerd wordt. Onderzoeksgroepen uit het departement Chemie van de Vrije Universiteit Brussel zijn aanwezig in alle clusters en worden aangevuld met expertise uit de masteropleidingen Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen: Chemie en Materialen.

 • Moleculair en macromoleculair ontwerp biedt een diepgaande opleiding in het ontwerp en de synthese van organische moleculen en polymeren, waarbij medicinale chemie, computationele chemie en structuuranalyse uitvoerig aan bod komen.
 • Chemie van materialen spitst zich toe op de eigenschappen van de materialen, waaronder polymeren, door o.a. oppervlakte analyse, X-stralen en laser spectroscopie en computationele chemie.
 • Analyse en karakterisering omvat het hele gamma van analysetechnieken, met inbegrip van nieuwe elektrochemische methoden, geavanceerde chromatografie en isotopen analyse.
 • Milieuchemie bestudeert natuurlijke en verstoorde processen in water en atmosfeer. Hierbij komen meerdere analysetechnieken aan bod, maar ook nieuwe staalname- en meettechnieken worden ontworpen en geoptimaliseerd.

En keuze uit 3 profielen:

 • Industrie
 • Onderzoek
 • Onderwijs

Het profiel Industrie bereidt je voor op een rechtstreekse intrede in de bedrijfswereld. Als je het profiel Onderwijs gekozen hebt, kan je in het hoger en het secundair onderwijs aan de slag als docent. Via het profiel Onderzoek bereid je je voor op een onderzoeksloopbaan gericht op zelfstandig wetenschappelijk onderzoek.

Het einde is pas het begin

De master in de Chemie bereidt je voor op een boeiende loopbaan in een van de meest onderzoeksintensieve en sterke sectoren in Vlaanderen. Afgestudeerden verrichten sterk uiteenlopende functies: in research, productie, laboratoria, verkoop en management. Een aantal chemici komt terecht in overheidslaboratoria voor de controle en het onderzoek van eetwaren, drinkwater, radioactieve straling, afvalstoffen en andere milieuaspecten. Ook in medische laboratoria, ziekenhuizen en apotheken is er behoefte aan chemici. 

 • Het profiel Industrie bereidt je voor op een rechtstreekse intrede in de bedrijfswereld.
 • Als je het profiel Onderwijs gekozen hebt, kan je in het hoger en het secundair onderwijs als leerkracht chemie aan de slag. Een overzicht van de Specifieke lerarenopleiding vind je hier.
 • Via het profiel Onderzoek bereid je je voor op een doctoraat. Dit is vooral gericht op zelfstandig wetenschappelijk onderzoek en kan een voortzetting zijn van je gekozen afstudeerrichting, maar je kan ook kiezen voor een doctoraat in een andere specialisatie.

Carrièrebegeleiding? Eén adres, het VUB Career Center

De VUB staat er bekend om ‘goeie plantrekkers’ af te leveren: kritische, zelfstandige en open-minded mensen. Toch zijn die eerste stappen op de arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk. Het VUB Career Center geeft je net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt. Je kunt er terecht voor individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook al tijdens je studies, trouwens. Zo ben jij tijdig op de hoogte wat de jobmarkt je te bieden heeft.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 24 master na-masteropleidingen aan en evenveel postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv.

 

In deze brochure kan je een overzicht vinden van alle jobuitwegen voor chemici!

Toelatingsvoorwaarden en meer info

Rechtstreeks:

 • Bachelor in de Chemie

Na voorbereidingsprogramma (omvang ad hod te bepalen), op dossier:

 • Bachelor in de biochemie en de biotechnologie
 • Bachelor in de ingenieurswetenschappen: chemie en materialen
 • Bachelor in de ingenieurswetenschappen: chemische technologie
 • Bachelor in de ingenieurswetenschappen: chemische technologie en materiaalkunde
 • Bachelor in de farmaceutische wetenschappen
 • Bachelor in de diergeneeskunde
 • Bachelor in de biomedische wetenschappen
 • Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen
 • Bachelor in de industriële wetenschappen: chemie
 • Bachelor in de industriële wetenschappen: milieukunde
 • Bachelor in de industriële wetenschappen: biochemie

Na schakelprogramma (omvang ad hoc te bepalen), op dossier:

 • Professionele bachelor in de chemie (ongeacht afstudeerrichting)

Ga jij op uitwisseling?

Vanaf je derde bachelor kan je op uitwisseling via het bekende Erasmus+ programma, maar er zijn ook een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. De opleiding Chemie heeft een aantal uitwisslingsovereenkomsten en contacten met verschillende universiteiten.

Zo pakte Karlijn Hollanders haar koffers in haar tweede masterjaar, en deed ze haar thesisonderzoek in St. Andrews:

“Gedurende mijn thesisjaar in de masteropleiding Chemie, met specialisatie in de Organische Chemie, kreeg ik de mogelijkheid om een semester door te brengen aan de universiteit van St. Andrews, gelegen aan de oostkust van Schotland. Eens ter plaatse aangekomen kon ik genieten van de karakteristieke sfeer en de ongereptheid van The Lowlands. Kort hierna werd ik hartelijk ontvangen door de Goss onderzoeksgroep in The School of Chemistry. De universiteit lag slechts op een steenworp van mijn verblijfplaats. In een state-of-the-art labo zette ik mijn onderzoek verder. Dankzij een nauwe samenwerking met een multidisciplinair team kwam ik in aanraking met verscheidene nieuwe technieken zoals genochemetics en enzymatische reacties, toegepast in de organische chemie. De vergaarde kennis alsook alle nieuwe vriendschappen droegen bij tot een onvergetelijke ervaring…”

STAGES

In je masterjaren sla jij echt je vleugels uit. Je krijgt de kans om stage te lopen en ervaring te vergaren in een professionele omgeving: een bedrijf (bvb. Janssen Pharmaceutica, Galapagos, enz.), een onderzoekslaboratorium of je kan het heel letterlijk nemen en een deel van je opleiding via het Erasmusprogramma aan een buitenlandse universiteit volgen. Momenteel hebben we akkoorden met o.a. universiteiten in Ierland (Limerick), Denemarken (Kopenhagen), Frankrijk (Lyon, Parijs en Montpellier), Polen (Lublin), Portugal (Lissabon), Spanje (Girona) en Nederland (Amsterdam).

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op Erasmusuitwisseling naar:

Denemarken

Frankrijk

Ierland

Polen

Portugal

Nederland

Spanje

Wens je meer info? Contacteer de exchange coördinator van onze vakgroep: Prof. Dr. Yue Gao