Vakgroep Fysica
Applied Physics
Elementary Particle Physics
16/10/2018 - 15:30

Vandaag is de robot geinstalleerd die gaat worden gebruikt bij de constructie en assemblage van de onderdelen van de vernieuwde CMS tracker detector.

01/08/2018 - 05:30

Onze aarde ligt constant onder vuur. Star Trek is er niks bij. Naar de bron van de deeltjes die onze planeet bestoken werd al sinds 1910 gezocht en is nu eindelijk gevonden.

24/07/2018 - 16:00

Gwenhaël DE WASSEIGE obtained on July 24 2018 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Solar Flare Neutrinos in the Multi-Messenger Era: Flux Calculations and a Search with the IceCube Neutrino observatory
Promotor: Prof. dr. Nick van Eijndhoven

10/07/2018 - 13:30

The Astronomy and Astrophysics Research Group of the Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Belgium is hiring a PhD researcher and a postdoctoral researcher in radio detection of cosmic particles with the LOFAR radio telescope. The research program is funded by the European Research Council (ERC).

04/07/2018 - 16:00

Tim De Jonckheere obtained on July 4 2018 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Measures of correlation in holographic theories
Promotor: Prof. dr. Ben Craps

27/06/2018 - 10:00

Shimaa Abdelwahed Abuzeid Hassan obtained on June 27 2018 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Search for top quark Flavour Changing Neutral Couplings with the CMS Experiment at the LHC
Joint PhD with Ain Shams University (Egypt)
promotors: prof. Jorgen D'Hondt & Prof. Magda Abd El Wahab

21/06/2018 - 12:00

By Kirill Skovpen

The model that describes fundamental particles and interaction forces in physics, known as the Standard Model, provides a comprehensive description of natural phenomena. Nevertheless, it leaves several questions unanswered and it remains incomplete: it excludes gravity and is not able to provide a description of how the world is functioning at extremely high temperatures. All the things we see around us are made of electrons, protons and neutrons. Protons and neutrons, in turn, are made of even smaller elementary particles called up and down quarks. The family of elementary particles however contains much more than quarks, it includes many other types of particles that can only be seen through a number of peculiar interaction processes. The study of elementary particles and their interactions thus represents a great tool in the construction of an ultimate model that would provide us with a complete description of nature.

Read the rest of this article on wtschp.be

19/06/2018 - 16:00

Sophie Viaene obtained on June 19 2018 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Exploring metamaterial horizons: New concepts and geometrical tools for the description ofadvanced electromagnetic phenomena
Joint PhD with Chalmers University (Sweden)
Promotors: Prof. Jan Danckaert & Prof. Philippe Tassin

06/06/2018 - 09:45

De eerste observatie van de gelijktijdige productie van een Higgs-deeltje met een top-quark-antiquark-paar werd maandag 4 juni gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters. Deze belangrijke mijlpaal, gedaan in het deeltjesonderzoekscentrum CERN, demonstreert ondubbelzinnig de interactie van het Higgs-deeltje met de zwaarste bekende subatomaire deeltjes. Deeltjesfysicus Prof. Freya Blekman van de VUB, die aan het CERN-experiment meewerkt: “Dit is een belangrijke stap voorwaarts in ons begrip van de oorsprong van massa. Bovendien vonden we sneller resultaat dan verwacht.”  Deze studie was een van de belangrijkste doelstellingen van de deeltjesversneller op CERN in dit decennium.

05/06/2018 - 19:45

Een onzichtbaarheidsmantel is voorlopig nog pure fictie, maar Sophie wil daar iets aan doen. Ze werkt aan een materiaal dat iedereen onzichtbaar kan maken.