Vakgroep Fysica
Applied Physics
Elementary Particle Physics
27/03/2018 - 08:45

De vakgroep Fysica heeft een openstaande vacature voor een assistent (BAAP), startdatum 1 oktober 2018

14/03/2018 - 14:45

Er waren mensen die dachten dat de wereld zou ontploffen als wetenschappers in de deeltjesversneller van Cern, nabij Genève, deeltjes met een gigantische energie tegen elkaar zouden doen botsen. De botsingen zijn intussen gebeurd, de wereld is niet ontploft, en prof. dr. Jorgen D'hondt was euforisch. Want olala, wat hij allemaal te weten komt door twee ondenkbaar kleine deeltjes te laten botsen en dan naar de rommel te kijken, is ongelooflijk. En kan wetenschappers nog jaaaaren bezighouden. Hierbij alvast een voorproefje van 15'!

14/03/2018 - 14:30

Een onzichtbaarheidsmantel bestaat eigenlijk al: het is een mantel die alle licht opslorpt en dus onzichtbaar is. Maar euh... wat je dan ziet, is een zwarte vlek. En dat is niet wat professor Vincent Ginis in gedachten heeft. Hij werkt aan een onzichtbaarheidsmantel die ervoor zorgt dat je door iemand heen kan kijken. Héél spectaculair én... binnenkort bestaat het!

30/01/2018 - 16:00

On January 30 2018 Dominic Smith obtained the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Search for new physics in sqrt(s)= 13 TeV proton-proton collisions, using jet substructure techniques with the CMS detector at the LHC
Promotors: Prof. Dr. Freya Blekman & Prof. Dr. Henning Flaecher
Joint PhD with University of Bristol

26/01/2018 - 16:00

On January 26 2018 Isis Van Parijs obtained the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Search for tZq Flavour Changing Neutral Currents in top production and decays with the CMS experiment
Promotor: Prof. Dr. Jorgen D'Hondt

23/01/2018 - 12:15

Job description: In the context of the new EOS (Excellence of Science) programme in Belgium, the project be.h -- The H boson gateway to physics beyond Standard Model has started the 1st of Jan 2018, as a consortium among the HEP groups in five Universities in Belgium -- Universiteit Antwerpen (UA), Université catholique de Louvain (UCL), Universiteit Ghent (UG), Université Libre de Bruxelles (ULB), and the Vrije Universiteit Brussel (VUB).

22/01/2018 - 16:00

On January 22 2018 Isabelle De Buryn obtained the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Search for dark matter in the monojet and trackless jets final states with the CMS detector at the LHC
Promotor: Prof. Dr. Steven Lowette

17/01/2018 - 08:45

At a plenary meeting of the European Committee for Future Accelerators
(ECFA) held at CERN on 16–17 November, Jorgen D’Hondt of the Vrije Universiteit Brussel in Belgium was elected ECFA chairperson.

22/12/2017 - 10:00

A consortium of Belgian, British and French scientists, including physicists from the VUB, has deployed a new kind of neutrino detector at the BR2 research reactor of SCK•CEN in Mol. After the discovery of the Higgs boson, the researchers are getting closer to achieve one of the biggest challenges in Science: detecting a new kind of elementary particle, the sterile neutrino.

20/12/2017 - 18:00

20 december 2017 : De CMS collaboratie op CERN is verheugd de release bekend te maken van de derde reeks hoge-kwaliteit open data van de CMS-detector bij de Large Hadron Collider (LHC), beschikbaar op de CERN Open Data-portal .

Deze versie bevat datasets die zijn gebruikt om het Higgs-deeltje te ontdekken en de gegevens zijn beschikbaar in hetzelfde formaat dat CMS-wetenschappers gebruiken voor onderzoek. CMS levert ook kleinere, vereenvoudigde gegevensreeksen voor educatief gebruik. De gegevens zijn vrijgegeven voor het publieke domein onder de Creative Commons licentie.