Vakgroep Geografie
Mens en ruimte

19/06/2019 - 16:00

Philip Stessens obtained on June 19 2019 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Towards an ecological approach for sustainable urban planning: the case of the Brussels-Capital Region
Joint PhD with Université Libre de Bruxelles
Promotors: Prof. dr. Frank Canters & Prof. dr. Ahmed Z. Khan

26/03/2019 - 11:15

Na het grote succes van de voorbije jaren vindt vanaf woensdag 27 maart tot zaterdag 30 maart 2019 opnieuw een nationale Missing Maps Mapathon plaats, georganiseerd door het Nationaal Comité voor Geografie, in samenwerking met OpenStreetMap Belgium. Acht universiteiten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië zetten hun deuren open voor enkele uurtjes collectief ‘mappen’. Kom je steentje bijdragen, en mis deze kans niet om Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis te helpen bij hun werk in crisisgebieden.

Aan de VUB gaat het event door op donderdag 28 maart, van 18.00h tot 21.00h in de computerlokalen in gebouw E, niveau 1. Registreren kan je hier.

15/03/2019 - 17:00

Alessandra Manganelli obtained on March 15 2019 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Unlocking Socio-Political Dynamics of Alternative Food Networks through a Hybrid Governance Approach: Highlights from the Brussels-Capital Region and Toronto
Joint PhD with KU Leuven
Promotors: Prof. Bas van Heur & Prof. Frank Moulaert

23/01/2019 - 15:00

De Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel groepeert 20 bachelor- en masteropleidingen, 7 vakgroepen of 27 onderzoeksgroepen. Om het strategisch beleid van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen te ondersteunen zoekt de faculteit een Beleidsmedewerker: Public Relations. Het gaat om een voltijdse opdracht, tijdelijk voor 2 jaar en mogelijk verlengbaar.

03/12/2018 - 16:00

Sophie Mossoux obtained on December 3 2018 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Risk assessment around Karthala volcano (Union of the Comoros). Modelling lava flow hazard, population exposure and road access vulnerability, and building resilience against volcanic eruptions
Promotors: Prof. dr. Frank Canters & Prof. dr. Matthieu Kervyn

12/10/2018 - 11:15

The Department of Geography of the Vrije Universiteit Brussel seeks a motivated candidate for a PhD position on urban ecosystem service assessment. The research will be carried out in the frame of an Innoviris Anticipate project (CO-NATURE) on the co-production of scenarios for nature-based urban regeneration with a focus on the Brussels Capital Region. The project is a collaboration between the Cartography and GIS Research Group (CGIS) of the Vrije Universiteit Brussel and the Building, Architecture and Town Planning Department (BATir) of the Université libre de Bruxelles.

07/05/2018 - 16:00

Wojciech KĘBŁOWSKI obtained on May 7 2018 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Moving past sustainable mobility towards a critical perspective on urban transport. A right to the city-inspired analysis of fare-free public transport.
Joint PhD with Université Libre de Bruxelles
Promotors: Prof. dr. David Bassens & Prof. dr. Mathieu Van Criekingen

Mapathon 2018
24/03/2018 - 10:00

Help Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis bij hun humanitaire hulpverlening

Na het grote succes van vorig jaar vindt op zaterdag 24 maart 2018 opnieuw een nationale Missing Maps Mapathon plaats, georganiseerd door het Nationaal Comité voor Geografie in samenwerking met OpenStreetMap Belgium. Tijdens de vorige editie namen meer dan 350 vrijwilligers deel aan het event, bijna dubbel zoveel dan bij de eerste editie, nu twee jaar geleden. België is hiermee het enige land ter wereld dat een Mapathon op nationale schaal organiseert. Acht universiteiten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië zetten hun deuren open voor een hele dag samen ‘mappen’. Kom je steentje bijdragen, en mis deze kans niet om Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis te helpen bij hun werk in crisisgebieden!

27/02/2018 - 17:00

On February 27 2018 Jan Maes obtained the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
The role of governance in (re)producing ineffective disaster risk reduction: Evidence from landslides in Uganda and Cameroon
Joint PhD with Katholieke Universiteit Leuven
Promotors: Prof. dr. Matthieu Kervyn & Prof. dr. Jean Poesen

09/01/2018 - 16:00

On January 9 2018 Liesbet Jacobs obtained the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Landslides in the Rwenzori Mountains: field-based characterisation and susceptibility assessments in a data-scarce tropical environment
Promotors: Prof. Dr. Matthieu Kervyn & Dr. Olivier Dewitte