Vakgroep Wiskunde
Departement Wiskunde
DE WONDERE WERELD WISKUNDE

EEN ABSTRACTE WETENSCHAP IN VOLLE EVOLUTIE

CLOSER TO VAN EYCK

Tot stand gekomen in samenwerking met de Vakgroep Wiskunde

14/03/2019 - 15:15

De L’Oréal Foundation en UNESCO hebben de laureaten van de 21ste International Awards For Women in Science bekend gemaakt. Hier worden toonaangevende vrouwelijke wetenschappers van over de hele wereld gelauwerd door hun baanbrekend onderzoek en zijn een absolute prioriteit in hun discipline zoals wiskunde, wetenschappen of computerwetenschappen. Vijf laureaten ontvangen elk 100.000 euro en zullen dit op 14 maart in ontvangst nemen tijdens de awarduitreiking in het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs, die live te volgen zal zijn op Facebook. Een van de vijf laureaten is VUB-alumna Ingrid Daubechies. Ze is een wiskundige die laureaat is geworden omwille van haar baanbrekend werk over ‘wavelets’ die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Hieronder blikken we terug op de rijkgevulde carrière van deze VUB-alumna. 

01/02/2019 - 15:00

Karen Van Opdenbosch obtained on February 1 2019 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral theis:
A study of topological properties in approach theory using monoidal topology
Joint PhD with Universiteit Antwerpen
Promotors: Prof. dr. Eva Colebunders, Prof. dr. Mark Sioen & Prof. dr. Bob Lowen

23/01/2019 - 15:00

De Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel groepeert 20 bachelor- en masteropleidingen, 7 vakgroepen of 27 onderzoeksgroepen. Om het strategisch beleid van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen te ondersteunen zoekt de faculteit een Beleidsmedewerker: Public Relations. Het gaat om een voltijdse opdracht, tijdelijk voor 2 jaar en mogelijk verlengbaar.

26/10/2018 - 17:00

Jordy Vanpoucke obtained on October 26 2018 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
Bounds on Costas Permutations and Graphs
Promotor: Prof. dr. Philippe Cara

24/10/2018 - 14:15

De breakthrough prize in mathematics 2019 wordt toegekend aan de Franse wiskundige Vincent Lafforgue. 

 

https://breakthroughprize.org/News/47

 

Vincent Lafforgue heeft zijn sporen verdiend in de theorie van de operator algebra's, specifiek in verband met de Baum-Connes conjectuur, maar krijgt de breakthrough prize voor zijn recente fundamentele bijdragen aan het Langlands programma, dat zich situeert binnen zowel de domeinen getaltheorie, algebraïsche meetkunde en representatietheorie. Een meer extensieve bio is te vinden op de site van CNRS

 

http://www.cnrs.fr/fr/cnrsinfo/vincent-lafforgue-laureat-du-prix-breakthrough-2019-de-mathematiques

 

 

23/10/2018 - 16:15

Leuven – Op de Cera Award prijsuitreiking 2018 op vrijdag 5 oktober werd de Senior Cera Award 2018 uitgereikt. 
De Senior Cera Award laureaten zijn exacte wetenschappers,ingenieurs en technici die hun loopbaan een duidelijke maatschappelijke oriëntatie gaven. Ze tonen zo aan jonge mensen tonen dat ook wetenschappelijk-technische studies kunnen leiden naar loopbanen die focussen om mensen en maatschappelijke uitdagingen.

De winnaar van de Senior Cera Award 2018 is de gepassioneerde wiskundige Ann Dooms.

Meer info!

 

24/08/2018 - 16:30

Gauthier DIERICKX obtained on August 24 2018 the academic degree of Doctor of Sciences with the following doctoral thesis:
A general Darling-Erdős theorem and an integral test for sums of independent and identically distributed random vectors in Euclidean space.
Promotor: Prof. dr. Uwe Einmahl

15/06/2018 - 15:45

Deze assistent zal instaan voor de organisatie en begeleiding van onderwijstaken in opleidingsonderdelen waarvoor de vakgroep Wiskunde  verantwoordelijk is. Een belangrijk deel van deze onderwijstaken betreft het geven van oefeningen wiskunde op bachelorniveau aan studenten uit de verschillende opleidingen van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen en het bieden van begeleiding bij deze oefeningen.
Deze assistent verricht onderzoek  in de wiskunde  onder promotorschap van een van de ZAP-leden van de vakgroep Wiskunde met het oog op het behalen van een doctoraat binnen dit assistentenmandaat. 

Pagina's