Vakgroep Fysica

Vakgroep Fysica
Astroparticle Physics
Applied Physics
Elementary Particle Physics

Fysici en sterrenkundigen proberen de natuur rondom ons te doorgronden: van de allerkleinste bouwstenen van de materie en hun interacties, tot de evolutie op kosmologische schaal. Uiteindelijk leidt dit tot nieuwe inzichten die ook andere wetenschappelijke disciplines verder helpen, en tot toepassingen in ons dagelijkse leven zoals lasers, nucleaire magnetische resonantie, GPS, … Onze inzichten gaan steeds dieper en reiken steeds verder, maar er blijft nog ontzettend veel dat we nog niet begrijpen. Als we eerlijk zijn moeten we toegeven dat we 95% van de inhoud van het universum nog niet begrijpen, zoals de aard van de “donkere materie” om maar iets te noemen. Vandaar dat fundamenteel onderzoek zo belangrijk blijft. Bij natuur- en sterrenkunde leer je die fundamentele, diepgaande manier van denken die je ook kunt toepassen op talloze andere terreinen en in uiteenlopende functies.

Fysica en Sterrenkunde hebben een veel langere traditie in Brussel dan je op het eerste zicht zou denken. Een geschiedenis die terug gaat tot de beroemde Solvay Raden die plaatsvonden in Brussel vanaf 1911 en waar o.a. de interpretatie van de kwantummechanica werd vastgelegd. De Solvay Instituten organiseren trouwens nog steeds colloquia en raden waarop de meest vooraanstaande fysici naar Brussel uitgenodigd worden. De vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de VUB is trots op die traditie. Bij ons kan je terecht voor studies in zowel de Bachelor als de Master in Fysica en Sterrenkunde. Ons onderwijs gebeurt in kleine groepen, met een sterke component van persoonlijke interacties tussen lesgevers (proffen en assistenten) en studenten.

Ons onderzoek dekt een breed spectrum: experimenteel elementaire deeltjes onderzoek waar we kijken naar hoog energetische deeltjes die vanuit het heelal naar ons komen en naar de resultaten van botsingen in de versnellers op CERN; theoretisch onderzoek naar elementaire deeltjes en kosmologie, en hoe we bv. de kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie kunnen verzoenen; toegepast onderzoek naar halfgeleiderlasers, metamaterialen en ook de studie van biologische systemen; en natuurlijk niet te vergeten de sterrenkunde en astrofysica waar we kijken naar dubbelsterren en hoe die hoogenergetische kosmische deeltjes geproduceerd worden in supernova explosies en jets van zwarte gaten. En zo verzoent de fysica de kennis van het oneindig kleine en het oneindig grote ...