Wat leer je in de opleiding? 

In de masteropleiding Computerwetenschappen specialiseer je je in één of meerdere deeldomeinen van de computerwetenschappen. Naast een stevig pakket brede fundamentele vakken kan je het programma doen aansluiten op je interesses, dankzij 4 specialisaties en een waaier aan keuzevakken.

De specialisatie Artificiële Intelligentie (kortweg AI) gaat over het bouwen van intelligente software-artefacten. We benadrukken de principes van dynamische systemen en zelf-organisatie en beginnen met de principes van complexe dynamische systemen in aanverwante vakken, zoals wiskunde, natuurkunde en biologie. Naast data-mining en big data zullen studenten worden blootgesteld aan actuele onderzoek in de vakken van adaptieve systemen, multi-agent systemen, de origine van taal, bioinformatica en computationele creativiteit.

De tweejarige masteropleiding Computerwetenschappen levert je de titel van burgerlijk ingenieur op. Naast de AI-specialisatie kan je ook kiezen voor één van de volgende specialisaties:

Artificiële Intelligentie Data Management en Analytics Multimedia Softwaretalen en Software Engineering

Artificiële Intelligentie

Het AI-laboratorium van de VUB is het langst bestaande AI-onderzoekscentrum op het Europese vasteland en dateert van 1982. Deze unieke geschiedenis zorgt in onze Artificial Intelligence (AI) masterspecialisatie voor een brede en diepe expertise in Artificial Intelligence-onderzoek en -technologie. Ze dekt de fundamenten van het vakgebied tot en met de laatste ontwikkelingen. De specialisatie richt zich op AI-engineering: je leert computationele intelligente systemen te programmeren en hun mogelijkheden in detail te bestuderen. Na het succesvol afronden van de specialisatie ben je goed voorbereid op een carrière in Artificial Intelligence, op het snijvlak van de huidige golf van intelligente computersystemen. Deze specialisatie erkent dat AI zeer snel verandert en heeft als doel je uit te rusten met de technische en intellectuele vaardigheden van een onafhankelijke zelfsturende leerling, die in staat is om de huidige trends voor te blijven en zo bij te dragen aan de industrie of de academische wereld op het hoogst mogelijke niveau gedurende een boeiende carrière.

Als student in de AI-specialisatie bestudeer je, pas je de nieuwste AI-technieken toe, waaronder op logica gebaseerde, statistische en probabilistische, en neurale inferentiesystemen, cognitieve modellering, multi-agentsamenlevingen met opkomende intelligentie, taalverwerking, reinforcement learning en computationele creativiteit, dit alles in een wiskundige en wetenschappelijke context, waarbij de kloof tussen toepassing en theorie wordt overbrugd. In je masterscriptie doe je origineel onderzoek onder leiding van een internationaal gerenommeerde AI-specialist en je werk kan een bijdrage leveren aan de lopende projecten van het lab, waardoor je een blijvende bijdrage levert aan de AI-wetenschap.

De AI-specialisatie bestaat uit drie verplichte vakken en een brede keuze aan keuzevakken die je in staat stellen om je eigen persoonlijke accent te leggen tijdens je studie. Zo kun je bijvoorbeeld leren hoe je kennis kunt opslaan zodat deze zowel door mensen als door computers kan worden begrepen, en hoe je deze achteraf kunt gebruiken om automatisch problemen op te lossen; als je geïnteresseerd bent in machinaal leren, kun je bestuderen hoe computers en robots kunnen leren door te zoeken naar interessante patronen in gegevens, of hoe ze kunnen leren uit ervaring en geleidelijk aan beter kunnen worden in het uitvoeren van een taak; als je geïnteresseerd bent in taal kun je bestuderen hoe kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt om te onderzoeken hoe taal werkt, hoe het is geëvolueerd en hoe computers het kunnen begrijpen, produceren en leren; als je geïnteresseerd bent in hoe computers kunnen bijdragen aan creatieve activiteiten in de wetenschap, kunst en muziek, kun je creatieve productie bestuderen vanuit het cognitieve perspectief (hoe doen mensen dat? ), vanuit een engineering-perspectief (welke AI-systemen kunnen het doen?) of vanuit een filosofisch perspectief (wat is creativiteit eigenlijk?); als je geïnteresseerd bent in het effect van AI op de wereld, kun je de ethiek en de sociale impact ervan bestuderen. De keuze is aan u.

Bekijk het studieprogramma

De troeven van onze masteropleiding Computerwetenschappen

  • Computers zijn in onze maatschappij niet meer weg te denken. Administratie, de entertainmentindustrie en gezondheidszorg zijn maar enkele sectoren die niet meer zonder kunnen. Met onze smartphone hebben we trouwens altijd een computer op zak.
  • Deze master benadert computerwetenschappen fundamenteel, maar vult dat aan met praktische en onderzoeksvaardigheden.
  • Door de 4 specialisaties en een brede waaier aan keuzevakken kan je de opleiding helemaal op jouw interesses afstemmen.
  • Je leert op een actieve manier, want naast hoorcolleges neem je ook deel aan seminaries, workshops en projecten.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Na je studie

Met een diploma Computerwetenschappen kan je als IT-specialist aan de slag in de software-industrie of binnen de IT-afdeling van bedrijven. Een aantal van de typische jobs waarin je als universitair geschoold informaticus aan de slag gaat zijn: IT-consultant, IT-analist, IT-architect, ontwikkelaar, database manager, wegspecialist, projectmanager, data scientist en onderzoeker.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht