Wat leer je in de opleiding? 

In de masteropleiding Computerwetenschappen specialiseer je je in één of meerdere deeldomeinen van de computerwetenschappen. Naast een stevig pakket brede fundamentele vakken kan je het programma doen aansluiten op je interesses, dankzij 4 specialisaties en een waaier aan keuzevakken.

De Data Management en Analytics specialisatie (kortweg DAMA) spitst zich in de interdisciplinaire context van Data Science en Big Data toe op schaalbare en gedistribueerde gegevensbeheersystemen, information retrieval en data mining algoritmes, alsook technieken voor informatievisualisatie en human-data interactie. Je bestudeert algoritmes, technieken, architecturen en methoden voor het beheer, de verwerking en de interactie met zowel gestructureerde als ongestructureerde data. Je past de verworven theoretische kennis toe in het ontwerp van applicaties die nieuwe inzichten ontsluiten uit stromen van data zoals bijvoorbeeld geproduceerd door Internet of Things apparaten.

De tweejarige masteropleiding Computerwetenschappen levert je de titel van burgerlijk ingenieur op. Naast de DAMA-specialisatie kan je ook kiezen voor één van de volgende specialisaties:

Artificiële Intelligentie Data Management en Analytics Multimedia Softwaretalen en Software Engineering

Data Management en Analytics

De Data Management en Analytics specialisatie dekt de interdisciplinaire aspecten van interactieve data science en big data management, inclusief schaalbare en gedistribueerde data management systemen, information retrieval en data mining algoritmes, alsook visualisatie en mens-data interactie technieken. Ons doel is om studenten voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst in het beheren en analyseren van de snelgroeiende data die handmatig door mensen wordt ingevoerd, of automatisch wordt gegenereerd, bijvoorbeeld door sensoren in het Internet Of Things, door webapplicties, of als uitkomst van wetenschappelijke experimenten. Om de studenten voor te bereiden op een toekomstige carrière als data scientist of data engineer, ligt de focus vooral op de wetenschappelijke aspecten en concepten die de fundamenten vormen van schaalbare gegevensbeheersystemen, information retrieval en data mining, alsook verschillende informatievisualisatie- en interactietechnieken, en niet op bestaande mainstream technologie. 

Als student in de Data Management en Analytics specialisatie zal je oplossingen bestuderen, ontwerpen, en ontwikkelen voor big data opslag, verwerking, en analyse en voor interactie met big data. Daarin ligt een sterke focus op het systeemaspect van oplossingen voor beheer en analyse van big data. Je zal gespecialiseerde systemen en algoritmes bestuderen voor het ontwerp van gegevensintensieve applicaties die hun data op een gedistribueerde manier opslaan, zoals bijvoorbeeld gebruikt door grote spelers in de markt zoals Google en Facebook, die centraal zullen zijn voor het ontwerpen van applicatie van de toekomst in het opkomende domein van het Internet of Things. Je zal machine learning algoritmes en technieken om informatie te zoeken in een grote collectie documenten (zoals bijvoorbeeld gebruikt in Google's zoekalgoritme) en de theorie en praktische aspecten van het automatisch detecteren van structuur in grote en complexe data. Deze kennis over methodes en technieken van machine-gebaseerde analyse van grote datasets al een belangrijke rol spelen toekomstige oplossingen aangezien data vandaag de dag massaal verzameld wordt, en het meer en meer essentieel wordt om deze verder te verwerken, analyseren en inzichten er uit te extraheren. Aangezien heel wat analytische taken niet geautomatiseerd kunnen worden, zal je ook leren over moderne informatievisualisatie en interactie technieken die de mens kunnen helpen in het verkennen en begrijpen van grote en complexe datasets. Je zal bovendien leren hoe interactieve visualisatie oplossingen te ontwikkelen die kunnen helpen om datagebaseerde kennis te presenteren en een belangrijke rol kunnen spelen in beslissingsprocessen en bij kennisoverdracht. 

De Data Management en Analytics specialisatie bestaat uit vier verplichte fundamentele vakken en een lijst van verdiepende en verbredende keuzevakken. Op deze manier kunnen de studenten zelf kiezen om hun kennis te verdiepen in opslag en gegevensbeheer van big data, verwerken en analyse van grote datasets, of innovatieve oplossingen voor mens-data interactie. Voor studenten met een bredere interesse is het uiteraard ook mogelijk om keuzevakken uit verschillende van deze richtingen te kiezen, en ze te combineren met vakken uit de andere drie afstudeerrichtingen aangeboden door het departement computerwetenschappen.

Bekijk het studieprogramma

De troeven van onze masteropleiding Computerwetenschappen

  • Computers zijn in onze maatschappij niet meer weg te denken. Administratie, de entertainmentindustrie en gezondheidszorg zijn maar enkele sectoren die niet meer zonder kunnen. Met onze smartphone hebben we trouwens altijd een computer op zak.
  • Deze master benadert computerwetenschappen fundamenteel, maar vult dat aan met praktische en onderzoeksvaardigheden.
  • Door de 4 specialisaties en een brede waaier aan keuzevakken kan je de opleiding helemaal op jouw interesses afstemmen.
  • Je leert op een actieve manier, want naast hoorcolleges neem je ook deel aan seminaries, workshops en projecten.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Na je studie

Met een diploma Computerwetenschappen kan je als IT-specialist aan de slag in de software-industrie of binnen de IT-afdeling van bedrijven. Een aantal van de typische jobs waarin je als universitair geschoold informaticus aan de slag gaat zijn: IT-consultant, IT-analist, IT-architect, ontwikkelaar, database manager, wegspecialist, projectmanager, data scientist en onderzoeker.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht