Industrial Microbiology and Food Biotechnology

05/07/2021 - 16:00

Emiel Van Reckem behaalde op 5 juli 2021 de academische graad van DOCTOR IN DE BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN met de volgende doctorale thesis: 'Amplicongebaseerde hogedoorvoer-sequeneringsverkenning van de microbiota van gefermenteerd vlees als functie van de geografische oorsprong en procesparameters'

Emiel Van Reckem obtained on July 5, 2021 the academic degree of DOCTOR OF BIOENGINEERING SCIENCES with the following doctoral thesis: 'Amplicon-based high-throughput sequencing exploration of the fermented meat microbiota as a function of geographical origin and process parameters'

Promotor: Prof. dr. ir. Frédéric Leroy

03/06/2021 - 16:00

Marija Selak behaalde op 3 juni 2021 de academische graad van DOCTOR IN DE BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN met de volgende doctorale thesis: 'De rol van bifidobacteriën in de fermentatie van prebiotica en de productie van boterzuur door cross-feeding ter verbetering van de darmgezondheid'

Marija Selak obtained on June 3, 2021 the academic degree of DOCTOR OF BIOENGINEERING SCIENCES with the following doctoral thesis: 'The role of bifidobacteria in prebiotic fermentation and butyrate production through cross-feeding to improve gut health'

Promotor: Prof. dr. ir. Luc De Vuyst

13/07/2020 - 17:00

MARKO VERCE behaalde op 13 juli 2020 de academische graad van DOCTOR IN DE BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN met de volgende doctorale thesis: Omics-benaderingen ter ontrafeling van gefermenteerde levensmiddelenecosystemen.

MARKO VERCE obtained on July 13 2020 the academic degree of DOCTOR OF BIOENGINEERING SCIENCES with the following doctoral thesis: Omics approaches to unravel fermented food ecosystems.

Promotor: Prof. dr. STEFAN WECKX

06/07/2020 - 17:00

RUDY PELICAEN behaalde op 6 juli 2020 de academische graad van DOCTOR IN DE BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN (VUB) en DOCTOR IN DE WETENSCHAPPEN (ULB) met de volgende doctorale thesis: Genoomwijde metabole modellering van kandidaat-functionele starterculturen voor cacaoboonfermentatie.

RUDY PELICAEN obtained on July 6 2020 the academic degree of DOCTOR OF BIOENGINEERING SCIENCES (VUB) and DOCTOR OF SCIENCES (ULB) with the following doctoral thesis: Genome-scale metabolic modeling of candidate functional starter cultures for cocoa bean fermentation.

Promotor: Prof. dr. Stefan WECKX

Co-promotor: Prof. dr. Didier GONZE (ULB)

Joint PhD Université Libre de Bruxelles

22/10/2018 - 17:00

Despoina Angeliki Stavropoulou obtained on October 22 2018 the academic degree of Doctor of Bioengineering Sciences with the following doctoral thesis:
Coagulase-negative staphylococci in fermented meat products: community dynamics and amino acid conversion
Promotor: Prof. dr. ir. Frédéric Leroy

07/06/2017 - 09:15

Professor Luc De Vuyst aan de Vrije Universiteit Brussel is een expert in het domein van de industriële microbiologie. Samen met zijn medewerkers Andrea Comasio en Simon Van Kerrebroeck maakten ze voor Ferment een desem met de unieke Brusselse gist. Naar oude traditie begonnen ze met Lambiek-bier, dat ze in gelijke delen mengden met bloem en water.

02/06/2017 - 17:00

On June 2nd 2017 Simon Van Kerrebroeck obtained the academic degree of Doctor in Bioengineering Sciences with the following doctoral thesis:
Sourdough fermentation processes: meta-analysis, impact of pH evolution, and online real-time monitoring by selected ion flow tube-mass spectrometry

25/01/2017 - 17:00

On January 25th 2017 David Laureys obtained the academic degree of Doctor of Bioengineering Sciences (VUB) and Doctor of Science: Biochemistry and Biotechnology (Univ. Gent)
with the following doctoral thesis: Microbial species diversity, community dynamics, substrate consumption, and metabolite production during water kefir fermentation
Promotors: Prof. Dr. ir. Luc De Vuyst & Prof. Dr. Peter Vandamme
Joint PhD with Universiteit Gent

19/08/2016 - 17:00

On August 19th 2016 Henning Harth obtained the academic degree of Doctor in Bio-engineering Sciences with the following doctoral thesis:
Microbial species diversity, community dynamics and metabolite formation kinetics of spontaneous barley, teff, and oat sourdough productions

10/02/2016 - 17:00

On February 10th 2016 Moens Frédéric obtained the academic degree of Doctor in Bio-engineering Sciences with the followins doctoral thesis:
Microbial metabolism and interactions in complex fermentation ecosystems.