Master of Science in de Biologie

Master of Science in de Biologie: keuze uit 6 afstudeerrichtingen

1. Molecular and Cellular Life Sciences (Engels of Nederlands)

2. Ecology and Biodiversity (Engels of Nederlands)

3. Onderwijs

4. Herpetology (Engels)

5. Human Ecology (Engels)

6. EMMC Tropical Biodiversity and Ecosystems (Tropimundo; Engels)

Lees hier meer over de verschillende specialisaties

 

 

 

Het einde is pas het begin

Een master in de Biologie levert je de uitgelezen achtergrond om deel uit te maken van een onderzoeksteam in een universitair of openbaar instituut, een medisch of industrieel laboratorium. Als Master in de Biologie heb je talrijke troeven op de arbeidsmarkt. Zo heb je naast een veelzijdige, parate kennis ook talrijke vaardigheden opgebouwd waardoor je na afstuderen in volgende sectoren terecht kan:

Onderzoek

Het grootste deel van de afgestudeerde biologen begint zijn/haar loopbaan als onderzoeker. Dit kan aan een universiteit, bv. door het aanvangen van een doctoraat. Biologen worden ook aangesteld in klinische laboratoria (ziekenhuizen), musea, onderzoeksinstellingen (bv. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Instituut voor Tropsiche Geneeskunde) en biotechnologische of farmaceutische bedrijven.

Milieubeleid, natuurbeheer en educatie

Een groot aantal biologen kom ook in beleidsfuncties terecht. Zo zijn biologen op gemeentelijk, provinciaal, federaal en Europees niveau actief betrokken in het milieubeleid. Ook nationale parken en natuurreservaten doen beroep op biologen voor beheer, advies en educatie van bezoekers.

Onderwijs

Wil je je passie en enthousiasme voor biologie doorgeven aan een volgende generatie, dan kan dat natuurlijk ook. Ongeveer 13-14% van de afstuderende biologen kiest ervoor om voor de klas te staan. Dit kan zowel in het secundair onderwijs als aan een hogeschool. De VUB heeft een Specifieke Lerarenopleiding van 60 studiepunten waarvan je al al 15 studiepunten kan opnemen in je bachelor via keuzevakken en de overige 45 studiepunten via de afstudeerrichting onderwijs in je master. Je kan er natuurlijk ook voor opteren om de lerarenopleiding af te werken na je master Biologie terwijl je al voor de klas staat.

Ook andere masters mogelijk

Met je bachelordiploma Biologie kan je ook kiezen voor:

  • Oceans and Lakes – Master of Marine and Lacustrine Science and Management
  • Master of Molecular Biology

Meer informatie over deze masteropleidingen vind je op www.vub.ac.be/masters

Carrièrebegeleiding? Eén adres, het VUB Career Center

De VUB staat er bekend om ‘goeie plantrekkers’ af te leveren: kritische, zelfstandige en open-minded mensen. Toch zijn die eerste stappen op de arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk. Het VUB Career Center geeft je net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt. Je kunt er terecht voor individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook al tijdens je studies, trouwens. Zo ben jij tijdig op de hoogte wat de jobmarkt je te bieden heeft.

 

In deze brochure kan je een overzicht vinden van alle jobuitwegen voor biologen!

Toelatingsvoorwaarden en meer info

Rechtstreeks:

  • Bachelor in de Biologie

Na voorbereidingsprogramma (omvang ad hoc te bepalen):

  • Bachelor uit de studiegebieden wetenschappen, toegepaste wetenschappen en toegepaste biologische wetenschappen en life sciences met voldoende voorkennis

Na verkorte Bachelor in de Biologie (120 SP) of schakelprogramma (62 SP):

  • Bachelor in de agro- en biotechnologie afstudeerrichting biotechnologie
  • Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie afstudeerricht. Farmac. en biologische laboratoriumtechnologie (EhB) of Bachelor in de milieuzorg (EhB)

Na verkorte bachelor in de biologie (omvang ad hoc te bepalen), toelating op basis van dossier:

  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs
  • Bachelor in de agro- en biotechnologie (ongeacht afstudeerrichting)
  • Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie

Engels is in dat wereldje dé voertaal, en een prima kennis van Engels biologisch jargon is onmisbaar als je een loopbaan in het buitenland wil uitstippelen. Of zo’n verblijf in het buitenland in je smaak valt, kan je tijdens je studies al testen met een Erasmuservaring in Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal of Spanje.

Internationale kansen

Op de VUB heb je de optie om je masterprogramma naar keuze in het Engels te volgen, wat de ideale voorbereiding is op een onderzoekscarrière. Engels is immers niet alleen de meest gangbare taal in de wetenschappelijke wereld, het is ook onmisbaar als je een deel van je loopbaan wil uitstippelen in het buitenland.

Biologie aan de VUB: uitmuntendheid in het hart van Europa

Een (master)diploma in de Biologie, behaald aan de VUB, opent daarbij niet alleen deuren op de arbeidsmarkt, de bijkomende opleiding laat je ook toe om je verder te specialiseren in het domein van je interesse, zonder het multi-disciplinaire karakter van hedendaagse biologie te verwaarlozen. Bovendien kan je een deel van je programma aan een andere universiteit in België of in het buitenland te volgen.

Praktijk in de vingers

Ook tijdens je opleiding zelf doe je heel wat (internationale) praktijkervaring op, zowel in onderzoekslaboratoria als in het veld. Ecologische excursies in België, in het buitenland (Noord-Frankrijk en Zuid-Europa) en eventueel zelfs op de zee verruimen reeds vanaf het eerste bachelorjaar je horizon.

Je kan een deel van je programma in het buitenland volgen via het bekende Erasmus+ programma, maar ook via een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. Ofwel kies je om een semester te studeren aan een Europese universiteit, ofwel doe je je masterproef (tweede masterjaar) of het veldwerk voor je masterproef in het buitenland. Je kan ook voor je stage kiezen voor een verblijf in het buitenland.

Binnen deze opleiding kan je op Erasmusuitwisseling naar:

Frankrijk

Guadeloupe (Frankrijk)

Italië

Oostenrijk

Portugal

Spanje

Turkije

Wens je meer info? Contacteer de exchange coördinator van onze vakgroep: Prof. Dr. Gustavo Gutierrez Gonzalez