Master of Science in de Chemie

Meesterlijk door je master

Jij wil onderzoek doen naar nieuwe moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen in universitaire of openbare onderzoekinstituten of industriële labo's. Jij wil meewerken aan energiezuinige en milieuvriendelijke materialen en processen. Jij wil je specialiseren in moleculair en macromoleculair ontwerp. Je wenst je inzicht in de interacties van chemische producten met het leefmilieu toe te passen om actuele problemen op te lossen of je wil je kennis delen en denkt aan een loopbaan in het onderwijs. Je bezit een diploma van een hogeschool en zoekt een aanvullende opleiding om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dan is deze opleiding zeker iets voor jou!

Deze master biedt een wetenschappelijke opleiding van hoog niveau die een stevige theoretische opleiding koppelt aan experimentele vaardigheden en kritisch denken.

Meer informatie over deze master.

Het einde is pas het begin

De master in de Chemie bereidt je voor op een boeiende loopbaan in een van de meest onderzoeksintensieve en sterke sectoren in Vlaanderen. Afgestudeerden verrichten sterk uiteenlopende functies: in research, productie, laboratoria, verkoop en management. Een aantal chemici komt terecht in overheidslaboratoria voor de controle en het onderzoek van eetwaren, drinkwater, radioactieve straling, afvalstoffen en andere milieuaspecten. Ook in medische laboratoria, ziekenhuizen en apotheken is er behoefte aan chemici. 

  • Het profiel Industrie bereidt je voor op een rechtstreekse intrede in de bedrijfswereld.
  • Als je het profiel Onderwijs gekozen hebt, kan je in het hoger en het secundair onderwijs als leerkracht chemie aan de slag. Een overzicht van de Specifieke lerarenopleiding vind je hier.
  • Via het profiel Onderzoek bereid je je voor op een doctoraat. Dit is vooral gericht op zelfstandig wetenschappelijk onderzoek en kan een voortzetting zijn van je gekozen afstudeerrichting, maar je kan ook kiezen voor een doctoraat in een andere specialisatie.

De VUB staat er bekend om ‘goeie plantrekkers’ af te leveren: kritische, zelfstandige en open-minded mensen. Toch zijn die eerste stappen op de arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk. Het VUB Career Center geeft je net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt. Je kunt er terecht voor individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook al tijdens je studies, trouwens. Zo ben jij tijdig op de hoogte wat de jobmarkt je te bieden heeft.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 24 master na-masteropleidingen aan en evenveel postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv.

In deze brochure kan je een overzicht vinden van alle jobuitwegen voor chemici!

Internationale kansen

In je masterjaren sla jij echt je vleugels uit. Je krijgt de kans om stage te lopen en ervaring te vergaren in een professionele omgeving: een bedrijf (bvb. Janssen Pharmaceutica, Galapagos, enz.), een onderzoekslaboratorium of je kan het heel letterlijk nemen en een deel van je opleiding via het Erasmusprogramma aan een buitenlandse universiteit volgen. Momenteel hebben we akkoorden met o.a. universiteiten in Ierland (Limerick), Denemarken (Kopenhagen), Frankrijk (Lyon, Parijs en Montpellier), Polen (Lublin), Portugal (Lissabon), Spanje (Girona) en Nederland (Amsterdam). Bekijk de details hier.

Wens je meer info? Contacteer de exchange coördinator van onze vakgroep: Prof. Dr. Yue Gao