Naar het buitenland

Check alle up-to-date info op de nieuwe website.
Erasmus+ - Studie of Stage? Of verder weg?
Wil je tijdens je studies letterlijk je horizon verleggen? Dan is een verblijf in het buitenland zeker aan te raden. Aan de Vrije Universiteit Brussel kan je met Erasmus + minimum 3 maanden tot maximum 10 maanden aan een Europese universiteit gaan studeren. Dit kan enkel aan universiteiten waarmee de faculteit WE een samenwerkingsovereenkomst heeft.
Ook kan je een buitenlandse stage doen van minimum 2 maanden tijdens je studies of binnen de 12 maanden na afstuderen. De stageplaats is vrij te kiezen in overleg met de titularis en de exchange coördinator.
Naast Erasmus+ bestaan er uiteraard ook heel wat andere uitwisselings- en beursprogramma's die je buiten Europa kunnen brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een uitwisseling naar Canada, Brazilië of Zuid-Korea?
Check de Go Abroad! pagina op de VUB-website en neem deel aan de facultaire infosessie exchange (dinsdag 9 november 2021, van 12u tot 13u30).
10 redenen om op uitwisseling te gaan
Nog niet overtuigd? Misschien kunnen deze 10 redenen om op uitwisseling te gaan je over de brug trekken!
1. Verruim je blik. De wereld is een fascinerende plek, dus verken ze.
2. Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt: een buitenlandse uitwisseling toont aan dat je zelfstandig, verantwoordelijk en vindingrijk bent, en je in een internationale context kan werken.
3. Proef van wat in het buitenland studeren en wonen inhoudt.
4. Maak vrienden van over de hele wereld. Een internationaal netwerk wil zeggen dat je tijdens toekomstige trips nooit meer een hotel of hostel nodig hebt.
5. Als je hoopt in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld een FWO-beurs is buitenlandse ervaring cruciaal.
6. Leer een nieuwe taal of oefen een taal die je al kent.
7. Reizen doet reizen. Gebruik je gastinstelling als 'basecamp' van waaruit je alles kan ontdekken wat je gastland én haar buurlanden te bieden heeft.
8. Nee, het is geen verloren semester. Een uitwisseling telt mee voor het behalen van je diploma en helpt je 'skills' te ontwikkelen die je niet zomaar tijdens de lessen oppikt.
9. Zie het als een kans om nieuwe dingen te proberen: vakken, cursussen, gerechten, levensstijlen, ...
10. Met Erasmus+ - en andere uitwisselingsmechanismen - krijg je een beurs om in het buitenland te studeren. Zo heb je de mogelijkheid om aan een topuniversiteit te studeren zonder hiervoor extra inschrijvingsgeld te betalen.
Exchange coördinatoren
- Biologie: Prof. Marc Kochzius
- Bio-ingenieurswetenschappen: Prof. Wim Vranken
- Chemie: Prof. Yue Gao
- Computerwetenschappen: Prof. Beat Signer
- Fysica: Prof. Sophie De Buyl
- Geografie: Prof. Matthieu Kervyn
- Urban Studies: Prof. Bas Van Heur
- Stedenbouw en Ruimtelijke Planning: Prof. Fabio Vanin
- Marine and Lacustrine Science and Management: Prof. Karolien Van Puyvelde
- Wiskunde: Prof. Uwe Einmahl
Administratie
Ja, er is wat administratie mee gemoeid, maar uiteindelijk valt dat allemaal wel mee. Raadpleeg de facultaire handleiding en veel kan er niet mislopen.
Bekijk zeker even de volledige lijst van Erasmus-bestemmingen, opgelijst per vakgroep. Voor non-EU exchange zijn de akkoorden onderhandeld op institutioneel niveau. Je kan de bestemmingen hier bekijken.
De administratieve ondersteuning van uitgaande Erasmusstudenten wordt geregeld door de dienst Studentenadministratie (OWSA). Je kan hen contacteren via exchange.outgoing@vub.be.
Het officiële reisadvies voor je bestemming kan je raadplegen op de website van Buitenlandse Zaken.
Zij gingen je voor
Lees je graag de buitenlandervaringen van studenten die je voorgingen? Neem dan een kijkje hier.

Studentenorganisaties
Het Erasmus Student Network (ESN) is een internationale studentenorganisatie met als hoofddoel alle uitwisselingsstudenten te vertegenwoordigen.
Via het ESN kan je ook al eerste contacten leggen met studenten uit de landen en universiteiten waar je heen wil trekken.

De International Organisation for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) is een organisatie die stages in het buitenland faciliteert voor studenten wetenschappen en ingenieurswetenschappen.
Meer info? Neem een kijkje op hun website of Facebookpagina.