Waarom Wetenschappen?

Waarom wetenschappen studeren?

Wetenschap is, heel eenvoudig, onze toekomst

Wetenschappen zijn nodig omdat we in een complexe wereld leven vol uitdagingen. Denk maar aan het energievraagstuk, het bestrijden van virussen en bacteriën, klimaatswijzigingen...
“Wetenschappen zijn broodnodig voor het overleven van onze soort.”

Wetenschap is een manier van denken

Wetenschappen is geen verzameling van feiten en formules maar wel een uitzonderlijke manier van denken. Wetenschap is de enige manier om te voldoen aan onze nieuwsgierigheid. Het is één van de knapste verwezenlijkingen van de mens.
“De waarheid is beter dan de illusie.”

Wetenschappen studeren om alles rondom ons te begrijpen

De wetenschap kan enorm verbazende zaken ontdekken, ze kan ons de meest diepe ideeën onthullen over onze plaats op de planeet en in het universum.
“Zonder de sterren zouden er geen chemische elementen zijn waaruit we zijn opgebouwd.”

Wetenschap is vooruitgang

Met wetenschappen kan je de wereld veranderen, je toekomst verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek heeft meer nut dan alleen de verwondering. Het levert inspiratie op, ingenieurskunde en concrete verwezenlijkingen. Wetenschap is de motor van welvaart.
“Every discovery opens a new field for investigation of facts, shows us the imperfection of our theories. It has justly been said, that the greater the circle of light, the greater the boundary of darkness by which it is surrounded.”  Humphry Davy, ( 1778 –1829), Brits scheikundige

Lees meer:

whyscience.co.uk/the-film/

www.kritischdenken.info/waarom-wetenschap-belangrijk-is-volgens-brian-cox/

www.scientificamerican.com/article/why-science-is-important/

www.wtnschp.be

www.facebook.com/IFeakingLoveScience

 

Domeinen

Bio-ingenieur: ingenieur van de levende materie

Als bio-ingenieur ga je interessante eigenschappen of metabolismen bij planten, dieren en microorganismen in een andere context gebruiken om zo onze levenskwaliteit te verhogen. Je kan daarbij ingrijpen op de natuur door genen en moleculen te modelleren naar onze behoeften of je kan die nuttige eigenschappen gaan nabootsen op een heel ander terrein. Ideaal bezit de bio-ingenieur een stevige portie creativiteit en een gezonde interesse in alle wetenschappelijke vakken gaande van wiskunde tot biologie, chemie en fysica.

Een bio-ingenieur speelt een essentiële rol in het duurzaam toepassen van kennis over de levende wereld in dienst van de industrie en de maatschappij.

 

Biologie: zo veelzijdig als het leven

Vraag je je wel eens af hoeveel diersoorten er verdwijnen voordat ze ontdekt worden? Of wil je zelf nieuwe soorten ontdekken? Ben je gefascineerd door DNA? Hoe het de ontwikkeling van een cel tot een complex organisme bepaalt? Heb je de ambitie om te helpen bij de bestrijding van kanker, slaapziekte of antibioticaresistentie? Dan ben je thuis in de Biologie.

Biologie is van nature al een veelzijdige wetenschap, omdat het de studie van de kleinste virussen tot de grootste ecosystemen omvat. Maar meer nog heeft biologie de laatste 20 jaar een revolutie ondergaan, o.a. door de ontwikkeling van DNA-technieken, wat biologen een ongezien arsenaal aan data en methodes biedt en wat voortduren nieuwe onderzoeks- en toepassingsdomeinen creëert. Biologie is een wetenschap die je blijft verrassen.

 

Chemie is overal

De meesterkok die een snuifje zout toevoegt. De Formule 1-piloot die zich in zijn racewagen van composiet materiaal laat zakken. De arts die een gloednieuw geneesmiddel voorschrijft waarvan de oorsprong ligt in een natuurproduct afgezonderd uit een plant uit het regenwoud ...

Zonder er bij stil te staan, komt iedereen dagelijks in aanraking met chemie en de ontelbare toepassingen van chemisch onderzoek. Zelfs het wonder van het leven
is niets anders dan een aaneenschakeling van chemische reacties. Alle stoffen op aarde en alle voorwerpen die je rondom je ziet, bestaan uit een fascinerend
spel van dansende atomen en moleculen. Gemaakt door de natuur of... door een chemicus.

 

Computerwetenschappen: de onmisbare schakel

Vergeet even het vak informatica uit het secundair onderwijs waarin je met een aantal specifieke computerprogramma’s leerde werken, zoals tekstverwerkers en presentatietools. Wat is “Computerwetenschappen” dan wel? Computerwetenschappen is de studie van de fundamenten van het beheren van informatie en het oplossen van problemen door middel van computersystemen.
Computers zijn overal! Je gebruikt ze om te mailen of te surfen, ze staan in achterkamers en beheren de administratie van bedrijven en organisaties, ze zitten verscholen in bankautomaten die je gebruikt om bankbiljetten op te vragen. Je hebt er waarschijnlijk ook één op zak om te telefoneren of om apps te gebruiken. Er zijn ook computers die je niet ziet: van de kleine chips die de motor van je auto krachtiger of zuiniger maken, over de rekken vol zware computers die animatiefilms en speciale effecten uittekenen, tot deze in enorme datacenters die staan te wachten tot je iets intikt in een zoekmachine. Om dit alles te realiseren zijn er echter goed opgeleide computerwetenschappers nodig.

 

Fysica en Sterrenkunde: mysteries van de natuur doorgronden

Je wil het Hoe en Waarom weten van alles. Fysica is cruciaal om de wereld rond ons te begrijpen. Wil je meer weten over de bouw van de materie op de allerkleinste schaal, de laatste ontwikkelingen in de snaartheorie, de structuur van het heelal, de zwarte gaten, de donkere materie, de zwaartekrachtsgolven of de eigenschappen van chaos en complexe systemen? Wil je begrijpen hoe sterren in hun inwendige de chemische elementen aanmaken waaruit wij opgebouwd zijn, en deze aan het einde van hun leven aan de ruimte terugschenken? Of ben je geboeid door actuele aspecten of toepassingen van de kwantumfysica zoals supergeleiding, superfluïditeit, Bose-Einstein condensaten, nanostructuren, lasertechnieken, fotonica, magnetische resonantie en medische beeldvorming? Dit alles maakt deel uit van de fysica, de wetenschap die de mysteries van de natuur probeert te doorgronden door experimenteel en theoretisch onderzoek.

 

Geografie: interactie tussen mens en milieu

Geografie is een erg veelzijdig vakgebied dat zich situeert op het raakvlak van natuurwetenschappen, menswetenschappen en technologie. Geografen bestuderen de fysische processen die het landschap vormen en het natuurlijk milieu bepalen, zowel op globale, als op lokale schaal. Ze onderzoeken ook het complexe samenspel van sociale, economische en politieke factoren dat de omgeving, waarin de mens zijn activiteiten ontplooit, haar typische ruimtelijke structuur geeft.

Wil je meewerken aan onderzoek rond actuele milieuthema’s zoals de opwarming van de aarde, bodemerosie en impact van stedelijke ontwikkeling op de omgeving? Zoek je inzicht in maatschappelijke processen met een uitgesproken ruimtelijk karakter, zoals globalisering, mobiliteit van mensen en diensten en vestigingsgedrag van bedrijven? Zou je graag een actieve rol spelen in het ruimtelijk beleid en bijdragen tot een duurzaam gebruik van de ruimte? Het zijn slechts enkele van de vele onderwerpen die aan bod komen in de opleiding Geografie.

 

Wiskunde is als zuurstof

Je kent wiskunde natuurlijk van de middelbare school. Maar die wiskunde is slechts een klein deel van een uitgebreide wetenschap met vele toepassingen. In plaats van integralen oplossen volgens standaardrecepten, word je op de universiteit uitgedaagd om te kijken naar de samenhang en structuur in de wereld achter getallen en formules. Die wereld van de “mooie wiskunde” is ook een wereld van bewijzen en stellingen waar via abstracte redeneringen absolute waarheden aangetoond worden.

Je ziet het niet, maar je cd-, dvd- en mp3-speler zitten vol geavanceerde wiskunde. Wiskundige codes zorgen ervoor dat jij je favoriete muziek zonder vervormingen, ruis of krassen kunt beluisteren. De getaltheorie wordt gebruikt bij de beveiliging -met onkraakbare codes- van bankkaarten, internet en mobiele telefonie. De convexe meetkunde houdt zich o.a. bezig met de manier waarop een airbag wordt opgevouwen om bij een aanrijding zo snel mogelijk opgeblazen te worden. Zelfregulerende verkeerslichten om de files in de Wetstraat te verkorten zouden wel eens werkelijkheid kunnen worden dankzij wiskundigen. Zonder het te beseffen word je elke dag omringd door wiskunde.