VUB-wetenschappers in prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften met bewijs van bestaan verleidingsferomonen bij salamanders

02/03/2015 - 12:15

Deze maand publiceren onderzoekers van de VUB en KU Leuven de resultaten van een studie naar het bestaan van verleidingsferomonen bij salamandermannetjes in twee van de meest prestigieuze wetenschapsbladen in hun onderzoeksgebied: Proceedings of the Royal Society B London en Molecular Biology and Evolution.

Feromonen zouden ook bij de mens aan de basis liggen van een geur die onweerstaanbaar maakt. Maar tot zover is daar geen sluitend bewijs voor. Dat is er nu wel voor het bestaan van ‘verleidingsferomonen’ bij salamanders.

VUB-onderzoekster Ines Van Bocxlaer en haar collega’s zuiverden in een eerste studie feromonen van vinpootsalamanders rechtstreeks uit het water. De salamandermannetjes produceren die feromonen zelf, en beschikken daarvoor over een reeks genen die in hun feromoonklieren coderen voor verschillende eiwitten, waardoor een aantrekkelijke mix ontstaat voor de vrouwtjesdieren. Hoewel de combinatie van eiwitten efficiënter is dan één eiwit, toonden de wetenschappers aan dat ook een voldoende concentratie van één enkel eiwit in staat is om vrouwtjes te overtuigen.

Lees meer