Wat leer je in de opleiding? 

In de masteropleiding Computerwetenschappen specialiseer je je in één of meerdere deeldomeinen van de computerwetenschappen. Naast een stevig pakket brede fundamentele vakken kan je het programma doen aansluiten op je interesses, dankzij 4 specialisaties en een waaier aan keuzevakken.

De specialisatie Software Languages & Software Engineering (of kortweg SOFT) dekt de programmeertalen, ontwikkeltools, en de abstractie- en compositiemechanismen die nodig zijn voor het bouwen en onderhouden van grootschalige toepassingen. De vakken variëren van theoretische grondslagen (bv. typetheorie in Haskell, formele bewijzen in Agda), over programmeertaal-paradigma's (bv. multi-core en gedistribueerd programmeren in Clojure en Scala) en implementatietechnieken (bv. compilers en virtuele machines) tot geavanceerde software engineering concepten (bv. quality assurance en security, meta-programmeren).

De tweejarige masteropleiding Computerwetenschappen levert je de titel van burgerlijk ingenieur op. Naast de SOFT-specialisatie kan je ook kiezen voor één van de volgende specialisaties:

Artificiële Intelligentie Data Management en Analytics Multimedia Softwaretalen en Software Engineering

Software Languages en Software Engineering

De SOFT-specialisatie gaat helemaal over de kunst, wetenschap en techniek van software-ontwikkeling. Uiteraard hebben studenten die onze master betreden al uitstekende programmeervaardigheden. De SOFT specialisatie verbreedt en verdiept deze competentie tot het niveau van academische beheersing. Het is onze ambitie om eersteklas specialisten op te leiden op het gebied van "software-ontwikkelingstechnologie van de toekomst". Onze alumni hebben immers nog een carrière van meer dan 40 jaar voor de boeg! De SOFT-specialisatie richt zich daarom sterk op de wetenschappelijke aspecten van programmeertalen en software engineering, in plaats van de courante technologieën die vandaag trendy zijn, maar morgen misschien niet meer bestaan.

Als student in de SOFT-specialisatie bestudeer, gebruik en ontwerp je de modernste programmeertalen, krachtige tools voor softwareontwikkeling, en zeer innovatieve software frameworks. Afhankelijk van je persoonlijke interesses kan je ze bestuderen op conceptueel niveau, op technisch niveau of ––voor de diehards–– op theoretisch en / of implementatieniveau. Ons departement is goed uitgerust met state-of-the-art hardware om eender welke academische interesse diepgaand te verkennen (een gedistribueerde cluster, enkele many-core machines, smartphones, micro-controllers, Arduinos, Raspberry Pis, GPU's, ... ).

De SOFT-specialisatie bestaat uit drie verplichte vakken en een uitgebreide lijst keuzevakken waarmee studenten een persoonlijke nadruk op hun studies kunnen leggen. Studenten met interesse in fundamentele wetenschappelijke kennis over programmeertalen kunnen zich verdiepen in de semantiek van of in de implementatie van programmeertalen. 

Studenten die geïnteresseerd zijn in de kunst van programmeren kunnen expert worden in geavanceerde paradigma’s zoals gedistribueerd en multi-core programmeren. Studenten met interesse in de ontwikkeling van grootschalige systemen kunnen cursussen volgen over het analyseren van repositories en over softwarekwaliteit. Tot slot kunnen studenten met een brede interesse kiezen uit elk van deze cursussen.

Bekijk het studieprogramma

De troeven van onze masteropleiding Computerwetenschappen

  • Computers zijn in onze maatschappij niet meer weg te denken. Administratie, de entertainmentindustrie en gezondheidszorg zijn maar enkele sectoren die niet meer zonder kunnen. Met onze smartphone hebben we trouwens altijd een computer op zak.
  • Deze master benadert computerwetenschappen fundamenteel, maar vult dat aan met praktische en onderzoeksvaardigheden.
  • Door de 4 specialisaties en een brede waaier aan keuzevakken kan je de opleiding helemaal op jouw interesses afstemmen.
  • Je leert op een actieve manier, want naast hoorcolleges neem je ook deel aan seminaries, workshops en projecten.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Na je studie

Met een diploma Computerwetenschappen kan je als IT-specialist aan de slag in de software-industrie of binnen de IT-afdeling van bedrijven. Een aantal van de typische jobs waarin je als universitair geschoold informaticus aan de slag gaat zijn: IT-consultant, IT-analist, IT-architect, ontwikkelaar, database manager, wegspecialist, projectmanager, data scientist en onderzoeker.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht