Bachelor of Science in de Chemie

Chemie is overal

Is Chemie de juiste oplossing voor jou?

De meesterkok die een snuifje zout toevoegt. De Formule 1-piloot die zich in zijn racewagen van composiet materiaal laat zakken. De arts die een gloednieuw geneesmiddel voorschrijft waarvan de oorsprong ligt in een natuurproduct afgezonderd uit een plant uit het regenwoud ...

Chemie is overal
Zonder er bij stil te staan, komt iedereen dagelijks in aanraking met chemie en de ontelbare toepassingen van chemisch onderzoek. Zelfs het wonder van het leven is niets anders dan een aaneenschakeling van chemische reacties. Alle stoffen op aarde en alle voorwerpen die je rondom je ziet, bestaan uit een fascinerend spel van dansende atomen en moleculen. Gemaakt door de natuur of... door een chemicus.

Groot maatschappelijk belang
De voorbije vijftig jaar heeft de chemie op explosieve wijze aan maatschappelijk belang gewonnen. Chemici produceren, zuiveren, controleren en verbeteren gebruiksvoorwerpen, voedingswaren, geneesmiddelen, verven en materialen. Veel modern comfort en maatschappelijk welzijn is rechtstreeks te danken aan het werk van scheikundigen.

Uitdagingen in de chemie
De grote uitdaging bestaat erin om deze verwezenlijkingen verder te zetten met steeds meer zorg voor economisch verantwoorde, energiezuinige en milieuvriendelijke productiemethoden. Een grondige kennis van moleculen en van hun reacties is essentieel om dergelijke nieuwe materialen en processen te ontwerpen. Daarbij is ook een goed en objectief inzicht in de interacties van chemische producten met het leefmilieu vereist.

Hoe zit de opleiding in elkaar, welke vakken staan er op het programma? Welke schakelprogramma's geven toegang tot de master? Lees hier meer over het studieprogramma

Is de opleiding wel iets voor mij? Beschik ik over de juiste voorkennis? Lees hier meer

Ga jij op uitwisseling?

Vanaf je derde bachelor kan je op uitwisseling via het bekende Erasmus+ programma, maar er zijn ook een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. De opleiding Chemie heeft een aantal uitwisslingsovereenkomsten en contacten met verschillende universiteiten. Alles over 'Going abroad'

 

Meesterlijk door je master

Jij wil onderzoek doen naar nieuwe moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen in universitaire of openbare onderzoekinstituten of industriële labo's. Jij wil meewerken aan energiezuinige en milieuvriendelijke materialen en processen. Jij wil je specialiseren in moleculair en macromoleculair ontwerp. Je wenst je inzicht in de interacties van chemische producten met het leefmilieu toe te passen om actuele problemen op te lossen of je wil je kennis delen en denkt aan een loopbaan in het onderwijs. Je bezit een diploma van een hogeschool en zoekt een aanvullende opleiding om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dan is deze opleiding zeker iets voor jou!

Deze master biedt een wetenschappelijke opleiding van hoog niveau die een stevige theoretische opleiding koppelt aan experimentele vaardigheden en kritisch denken.

Meer informatie over deze master.

 

Het einde is pas het begin

Dankzij je brede vorming kan je in tal van sectoren aan de slag. De meeste afgestudeerde masters bouwen een loopbaan uit in de chemische, agrochemische of farmaceutische nijverheid. Ze verrichten daar sterk uiteenlopende functies: in research, productie, laboratoria, verkoop en management. Een aantal chemici komt terecht in overheidslaboratoria voor de controle en het onderzoek van eetwaren, drinkwater, radioactieve straling, afvalstoffen en andere milieuaspecten. Ook in medische laboratoria, ziekenhuizen en apotheken is er behoefte aan chemici.

  • Het profiel Industrie bereidt je voor op een rechtstreekse intrede in de bedrijfswereld met o.a. een bedrijfstage en vakken zoals ‘Inleiding tot bedrijfsbeheer’, ‘Intellectual Property Rights’ en ‘Milieurecht’.
  • Als je het profiel Onderwijs gekozen hebt, kan je in het hoger en het secundair onderwijs als leerkracht chemie aan de slag. Naar verwachting zal de vraag naar leerkrachten chemie in de komende jaren alleen maar toenemen. De VUB biedt de Specifieke Lerarenopleidingen aan, waarbij je na 60 studiepunten de officiële bevoegdheid hebt om les te geven.
  • Via het profiel Onderzoek bereid je je voor op een doctoraat. Dit is vooral gericht op zelfstandig wetenschappelijk onderzoek en kan een voortzetting zijn van je gekozen afstudeerrichting, maar je kan ook kiezen voor een doctoraat in een andere specialisatie.

De VUB staat er bekend om ‘goeie plantrekkers’ af te leveren: kritische, zelfstandige en open-minded mensen. Toch zijn die eerste stappen op de arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk. Het VUB Career Center geeft je net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt. Je kunt er terecht voor individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook al tijdens je studies, trouwens. Zo ben jij tijdig op de hoogte wat de jobmarkt je te bieden heeft.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit veel master na-masteropleidingen aan alsook postgraduaten. Bekijk hier het volledige aanbod.

In deze brochure kan je een overzicht vinden van alle jobuitwegen voor chemici!

 

“De keuze om chemie te gaan studeren kwam bij mij redelijk snel. In het middelbaar werd mijn interesse en enthousiasme gewekt door de leerkracht chemie en die twee zijn vandaag nog altijd aanwezig. Geen enkele dag heb ik spijt gehad of getwijfeld of chemie nu de juiste keuze was, net als kiezen voor de VUB. Het gevoel van thuiskomen toen ik er voor het eerst was heb ik nog iedere keer ik een voet op de campus zet. Sympathieke proffen, interessante lessen, goede begeleiding en dat allemaal in een super omgeving.”

Florence Gossiaux, Student Ambassador chemie

 

“Ik koos voor de studie chemie om later in de medicinale chemie terecht te komen. De synthese van een bepaalde, op maat gemaakte, molecule is iets wat je in andere opleidingen niet leert. Ik deed mijn doctoraatsonderzoek aan de VUB binnen de peptidechemie, meer bepaald rond enkefalines. Deze peptiden kunnen door het lichaam zelf geproduceerd worden en hebben een pijnstillende werking. Zoveel jaren later ging ik aan de slag bij Janssen Pharmaceutica. Ik startte als medicinale chemist in het basisonderzoek. Daar zoekt men naar moleculen met interessante farmacologische werkingen. Nu werk ik als Compound Development Team Leader in het domein van de Neurowetenschappen, en in hoofdzaak psychiatrische ziektebeelden. Ieder project is anders en iedere dag is dus ook anders. Je moet je inwerken in de literatuur, wetenschappelijke ontwikkelingen opvolgen, je leert uit voorgaande projecten, je leidt vergaderingen of woont ze bij, je stelt presentaties en documenten op, je leidt een team ...”

Marc Ceusters
Compound Development Team Leader, Janssen, Pharmaceutical Companies of Johnson and Johnson